Σάββατο 26 Μαΐου 2012

RISE UP!!!


Εντάξει. Στο μάτι φαίνεται σίγουρα μικρό. Και είναι μικρό. Το μήκος του δεν ξεπερνάει τα 3,5 μέτρα και το πλάτος του είναι μόλις 1,64 μέτρα. Φαίνεται και ελαφρύ. Αλλά είναι και ελαφρύ. Το βάρος του είναι μόλις 854 κιλά. Αυτές οι διαστάσεις ένα πράγμα καταδεικνύουν: Ότι το Volkswagen Up νιώθει πιο άνετα μέσα στην πόλη. Είναι εκεί που σου κλείνει το μάτι για την ευκολία της μετακίνησης λόγω μικρού μεγέθους. Για την ευκολία του παρκαρίσματος λόγω πάλι του μικρού του μεγέθους. Αλλά και για τους πολύ οικονομικούς βενζινοκινητήρες με μικρές εκπομπές ρύπων που έχουν σαν ακόλουθο και πολύ λίγα τέλη κυκλοφορίας. Όσον αφορά λοιπόν τα βασικά, το νέο μίνι της VW σκοράρει κατευθείαν από τα αποδυτήρια. Μένει να δούμε τι γίνεται και στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα.
Το VW Up είναι στην ουσία η συνέχεια ή καλύτερα ο αντικαταστάτης του Fox. Ενός αυτοκινήτου που κυκλοφόρησε το 2005 και ήταν η δεύτερη απόπειρα της VW στην κατηγορία αυτή μετά και το Lupo. Είναι αλήθεια ότι και οι δύο προκάτοχοι του δεν τα πήγαν και τόσο καλά στην αγορά και έτσι τώρα με το Up η Volkswagen μοιάζει να θέλει να κερδίσει το χαμένο στοίχημα και να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει και εδώ τόσο καλά όσο και στις άλλες κατηγορίες με τα Polo και Golf.
Και για να πετύχει το σκοπό της φρόντισε να δώσει στο Up όσα περισσότερα στοιχεία γινόταν ώστε το τελευταίο να θυμίζει όσο το δυνατόν περισσότερο τα μεγαλύτερα του προαναφερθέντα αδέρφια. Και στην συμπεριφορά του στο δρόμο αλλά και στην γενικότερη εικόνα που αποπνέει σαν αυτοκίνητο. Και είναι αλήθεια ότι το κατάφερε σε ικανοποιητικό βαθμό.
Δύο εικοσιτετράωρα είχαμε στην διάθεση μας το Volkswagen Up και αν εξαιρέσουμε τις λιγοστές ώρες ύπνου που τόσο είχαμε ανάγκη, όλες τις υπόλοιπες ώρες ασχοληθήκαμε ευλαβικά μαζί του και προλάβαμε να κάνουμε 173 χλμ με τα 70 από αυτά να είναι μέσα στα στενά όρια της πόλης. Άρα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι αποκτήσαμε μια εμπειρική άποψη για το αυτοκίνητο.
Οι πρώτες εντυπώσεις για την εξωτερική εμφάνιση του Up ήταν άκρως θετικές και συνοψίζονταν σε ένα κυρίως συμπέρασμα: Ότι η Volkswagen δημιούργησε ένα αυτοκίνητο που ενώ δεν έχει καμία σχέση οπτικά με τα υπόλοιπα (όπως για παράδειγμα μοιάζει το Polo στο Golf) κατάφερε εντούτοις να του δώσει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα και επιπλέον να κάνει τον οδηγό να σκεφτεί ότι αν και διαφέρει εξωτερικά από τα άλλα αυτοκίνητα τελικά είναι και αυτό ένα Volkswagen.
Κοιτώντας το αυτοκίνητο από μπροστά διαπιστώνει κανείς την πρώτη διαφορά που έχει να κάνει με την απουσία γρίλιας. Αντί αυτής βλέπει τον προφυλακτήρα που με το σχήμα του δίνει την εντύπωση ότι το αυτοκίνητο χαμογελάει, τα χαρακτηριστικά φώτα και το σχετικά μεγάλο σήμα της VW. Το σύνολο αυτό δίνει μια πιο χαρούμενη νότα για το Up ιδίως αν το τοποθετήσεις δίπλα από τα πιο... σοβαρά Golf ή Polo. Αλλά και το πίσω μέρος σαφώς και είναι ξεχωριστό με την μεγάλη σκουρόχρωμη πίσω πόρτα η οποία είναι φτιαγμένη από ατσάλι και κρύσταλλο και τα φωτιστικά σώματα που δίνουν την αίσθηση ότι είναι ενσωματωμένα στο γυαλί.
Μπαίνοντας μέσα, η πρώτη εντύπωση που κυριαρχεί είναι ίδια με αυτή των υπόλοιπων μοντέλων της VW: Απλότητα και μινιμαλισμός μεν αλλά ξεχωριστή ποιότητα κατασκευής δε, δίνοντας μάλιστα την αίσθηση ότι ίσως βρίσκεσαι σε αυτοκίνητο μεγαλύτερης κατηγορίας. Κι εδώ πάντως υπάρχει η καινοτομία: Το χρώμα του αμαξώματος βρίσκεται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου και συγκεκριμένα στις πόρτες αλλά και στο ταμπλό που ανάλογα με την έκδοση μπορεί το εμπρός τμήμα του να είναι βαμμένο σε γυαλιστερή απόχρωση συμβάλλοντας έτσι σε μια πιο premium αίσθηση που αναφέραμε πριν. Η κεντρική κονσόλα είναι λιτή και εργονομική ενώ η ορατότητα είναι πολύ καλή ακόμα και στο σημείο που βρίσκονται οι μπροστινές κολώνες του αμαξώματος.
Το Up προσφέρει ικανοποιητικότατους χώρους σχετικά πάντα με τις διαστάσεις του. Χάρη στην διαμόρφωση του αμαξώματος του εκμεταλλεύεται και το παραμικρό εκατοστό και μπορεί να υπερηφανευθεί ότι διεκδικεί τα πρωτεία στην κατηγορία του. Θα φιλοξενήσει τέσσερις επιβάτες κανονικού αναστήματος σχετικά άνετα χωρίς βέβαια να υπάρχει και ο επιπλέον αέρας για τα γόνατα των πίσω επιβατών. Μην ξεχνάμε εξάλλου πως μιλάμε για αυτοκίνητο με μήκος μόλις  3,5 μέτρα...  Αυτό που δεν χωράει αμφισβήτηση και μας κάνει να βγάζουμε το καπέλο είναι ο χώρος των αποσκευών. Με χωρητικότητα 251 λίτρα το Up συναγωνίζεται αντιπάλους μεγαλύτερης κατηγορίας και μάλιστα έχοντας από κάτω κανονικό εφεδρικό τροχό και όχι ανάγκης που είναι μικρότερος. Με την αναδίπλωση των καθισμάτων η χωρητικότητα αυξάνεται στα 951 λίτρα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πορτμπαγκάζ είναι χωρισμένο σε δύο δάπεδα, ένα για μικροπράγματα κάτω και το πάνω για τις πιο ογκώδεις μεταφορές.
Προς το παρόν οι διαθέσιμοι κινητήρες για το Up είναι δύο τρικύλινδροι 1000 κυβικών με απόδοση 60 και 75 ίππους οι οποίοι κινούν ικανοποιητικά το αυτοκίνητο αλλά παράλληλα επιτυγχάνουν χαμηλές εκπομπές ρύπων. Πιο αναλυτικά, ο τρικύλινδρος των 60 ίππων έχει εκπομπές ρύπων CO2  105 γραμμάρια και τέλη κυκλοφορίας 94,5 ευρώ ενώ ο αντίστοιχος των 75 ίππων εκπέμπει μόλις τρία γραμμάρια παραπάνω με τέλη 97,20 ευρώ. Συνδυάζονται και οι δυο με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο (αργότερα θα υπάρξει και αυτόματο). Στο άμεσο μέλλον αναμένεται και έκδοση με κινητήρα φυσικού αερίου  αλλά και μια πιο γρήγορη έκδοση με βενζίνη κοντά στους 100 ίππους.
Οι καταναλώσεις που αναφέρει η VW είναι 4,5 και 4,7 λίτρα αντίστοιχα για τους δύο κινητήρες. Πρέπει να πούμε ότι με μια ήρεμη οδήγηση τα πραγματικά νούμερα πλησιάζουν κατά πολύ αυτά που δίνει η εταιρεία και αυτό είναι άκρως θετικό. 
Σε ότι έχει να κάνει με τη συμπεριφορά στο δρόμο, αυτό που σίγουρα αντιλαμβάνεται κάποιος που θα οδηγήσει το Up είναι ότι αποτελεί πραγματικά την τέλεια επιλογή για την πόλη.  Το αυτοκίνητο κινείται σβέλτα μέσα στα στενά, στρίβει εύκολα με το ηλεκτρομηχανικά υποβοηθούμενο τιμόνι, έχει γενικότερα μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης. Σε διαδρομή εκτός πόλης τα δεδομένα αυτά δεν αλλάζουν. Στις στροφές το αμάξωμα παίρνει κάποιες κλίσεις αλλά σχετικά μικρές καθώς είναι σχετικά σφιχτό, ιδίως στις εκδόσεις Black and White Up όπου το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με 16άρες ζάντες και προφίλ 185/50/16. Βέβαια αυτές οι εκδόσεις με τις συγκεκριμένες ζάντες και το προφίλ αυτό χάνουν λίγο από την άνεση μέσα στην πόλη οπότε ίσως η επιλογή της έκδοσης με τους 15άρηδες τροχούς να είναι αυτό που λέμε η μέση λύση. Και οι δύο κινητήρες συνεργάζονται αρμονικά με το μηχανικό κιβώτιο του οποίου η κλιμάκωση είναι κάπου στη μέση, ούτε κοντή αλλά ούτε και μακριά.
Σε καμιά περίπτωση το Up δεν μπορεί να κινηθεί με σπορ προσανατολισμούς, αλλά πατάει πολύ γερά δίνοντας εντύπωση ότι οδηγείς μεγαλύτερο, βαρύτερο και γρηγορότερο αυτοκίνητο το οποίο θα γλιστρήσει μόνο αν το παρακάνει ο οδηγός και φυσικά τότε θα αναλάβει δράση το Esp για να επαναφέρει την τάξη.
Σαφώς και σε τέτοια κατηγορία αυτοκινήτου δεν αποτελεί προτεραιότητα να αναφερθούμε στις επιδόσεις αλλά είναι άξιο αναφοράς το γεγονός ότι και με τους δυο κινητήρες το Up τα καταφέρνει εξίσου καλά. Η ροπή και των δύο είναι ίδια εξάλλου - 95 Nm με τελικές ταχύτητες 160 και 171 χλμ/ώρα αντίστοιχα. Το 0-100 επιτυγχάνεται σε 14,4" και 13,2". Οι παραπάνω ίπποι του 75άρη προκύπτουν από την διαφορετική χαρτογράφηση του κινητήρα και μόνο.
Αν λοιπόν έπρεπε να διαλέξουμε έναν από τους δυο θα διαλέγαμε αυτόν με τους 75 ίππους αλλά όχι τόσο για την μικρή διαφορά στις επιδόσεις όσο για τον πληρέστερο εξοπλισμό με τον οποίο προσφέρεται αυτός. Εδώ προκύπτει και το δίλλημα  για τον υποψήφιο αγοραστή: Το Up προσφέρεται σε τρεις κυρίως εκδόσεις, την Take Up, την Move Up και την High Up. Η πρώτη από αυτές προσφέρεται μόνο με τον κινητήρα των 60 ίππων και είναι και αυτή με τον λιτότερο εξοπλισμό, για παράδειγμα δεν είναι standard τα ηλεκτρικά εμπρός παράθυρα και απουσιάζει και το στροφόμετρο. Είναι όμως η οικονομικότερη έκδοση με 8.990 ευρώ.  Η μεσαία έκδοση είναι η μοναδική που προσφέρεται και με τους δυο κινητήρες με 640 ευρώ διαφορά ο καθένας (10.150 και 10.790 ευρώ αντίστοιχα). Εδώ έχουμε standard τα ηλεκτρικά παράθυρα αλλά η μεγαλύτερη διαφορά έχει να κάνει με την ύπαρξη του Esp που δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη έκδοση. Η τρίτη και ακριβότερη έκδοση προσφέρεται μόνο με τον 75άρη κινητήρα και κοστίζει 11.730 ευρώ. Εδώ προστίθενται και τα θερμαινόμενα εμπρός καθίσματα όπως και οι θερμαινόμενοι εξωτερικοί καθρέφτες αλλά και 15άρες ζάντες αντί 14άρων που έχουν οι δύο πρώτες εκδόσεις. 
Τέλος υπάρχουν και οι δύο ειδικές εκδόσεις White και Black Up οι οποίες φορούν 16άρες ζάντες, προσφέρονται με τον 75άρη κινητήρα και έχουν κάποιες στυλιστικές διαφορές όπως φιμέ πίσω τζάμια, ειδικής σχεδίασης καθίσματα με το λογότυπο του Up επάνω αλλά και το infotainment σύστημα της Navigon, το λεγόμενο Maps and More, μια σουίτα ηλεκτρονικών και τεχνολογικών εφαρμογών όπως πολυμέσα, τηλέφωνο, Bluetooth  αλλά και το λεγόμενο Think Blue Trainer που είναι ένα βοήθημα οικονομικής οδήγησης με υποβοήθηση παρκαρίσματος αλλά και εικονικά όργανα με στροφόμετρο και δείκτη θερμοκρασίας. Οι εκδόσεις αυτές βέβαια ανεβάζουν το κόστος στα 12.900 ευρώ.
Οι επιλογές λοιπόν είναι πολλές για τον υποψήφιο αγοραστή. Η προσωπική μας επιλογή είναι μάλλον η μεσαία έκδοση Move Up με τον κινητήρα των 75 ίππων στην οποία θα προσθέταμε σαν extra το σύστημα Maps and More αλλά και το City Emergency Braking το οποίο είναι ένα σύστημα ασφαλείας που λειτουργεί σε ταχύτητες έως και 30χλμ/ ώρα και φρενάρει μόνο του το αυτοκίνητο όταν αντιληφθεί πως υπάρχει πιθανότητα πρόσκρουσης με κάποιο εμπόδιο μπροστά όπως ένα άλλο προπορευόμενο αυτοκίνητο.
   Αν θελήσουμε να αναφερθούμε στα μειονεκτήματα θα πρέπει σίγουρα να αναφέρουμε το γεγονός ότι τα πίσω παράθυρα, ανεξαρτήτως έκδοσης,  δεν είναι ανοιγόμενα με αποτέλεσμα να προσδίδουν μια κάπως κλειστοφοβική αίσθηση στους πίσω επιβάτες. Πιο σημαντικό είναι πως τα μπροστινά καθίσματα χάνουν την ρύθμιση τους κάθε φορά που αναδιπλώνονται για να μπει κάποιος πίσω και πρέπει να ρυθμίζονται από την αρχή. Επίσης το τιμόνι μπορεί να ρυθμιστεί μόνο σε ύψος και όχι σε απόσταση αν και αυτό εξισορροπείται από τις πολλαπλές ρυθμίσεις του μπροστινού καθίσματος. Τέλος ένα ακόμη ψεγάδι είναι η απουσία ενός συστήματος Start-Stop αλλά αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει σύντομα αφού μέσα στη χρονιά θα αρχίσει να προσφέρεται και το πακέτο Blue Motion Technology το οποίο θα περιλαμβάνει σύστημα Start - Stop, ανάκτηση της ενέργειας κατά το φρενάρισμα αλλά και νέα ελαστικά με χαμηλή αντίσταση κύλισης.
Εδώ και τρεις περίπου μήνες το αυτοκίνητο έχει έρθει στη χώρα μας. Μέσα στο χρόνο θα δούμε και την πεντάθυρη έκδοση η οποία θα δώσει ακόμη περισσότερες επιλογές για τον αγοραστή.
Συνοψίζοντας, θεωρούμε το Up μια πάρα πολύ καλή πρόταση. Είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που η VW δεν έχει κάποιο γερό παρελθόν στην κατηγορία αυτή. Με το Up όμως θα έχει σίγουρα μέλλον. Και αυτό γιατί δημιούργησε ένα αυτοκίνητο που έχει αδιαμφισβήτητη ποιότητα, αρκετά λογική τιμή και τεχνολογική ανωτερότητα. Φαίνεται πως μετά το Fox και το Lupo οι Γερμανοί κατάλαβαν ακριβώς τι έπρεπε να κάνουν και έθεσαν υποψηφιότητα για άλλη μια πρωτιά στην κατηγορία. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ούτως ή άλλως κανείς δε θα περίμενε τίποτα λιγότερο από το τελικό αποτέλεσμα. Και αυτό δικαιώνει σίγουρα την VW...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου